Udka po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora oczyszczamy. Cebulę i czosnek obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę i pora drobno siekamy.Marchewkę, pietruszkę i selera myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2.Udka myjemy i osuszamy. Dzielimy na dwie części. Smarujemy musztardą i czosnkiem i obficie posypujemy przyprawami. Układamy w natłuszczonej brytfannie.
3.Na udkach układamy kawałki masła i warzywa. Pieczemy 30 minut pod przykryciem
w piekarniku rozgrzanym
do temp. 220 °C. Podlewamy
rosołem i pieczemy jeszcze ok. 20 minut, aż udka będą miękkie. Ewentualnie doprawiamy.
Porady
RADY Małgorzaty Gasek
Udka najlepiej smakują z makaronem typu świderki albo z ugotowanym na sypko ryżem. Dobrym dodatkiem jest sałata z pomidorem i ogórkiem.
Komentarze