Udka po cygańsku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Nie potrzebuję wyszukanych składników, żeby zrobić coś pysznego.

Składniki:

  • ● 4 udka z kurczaka
    ● duża cebula
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 2 marchewki
    ● 2 białe części pora
    ● 1/2 średniego selera
    ● pietruszka
    ● 1 szkl. rosołu (może być z kostki)
    ● 3 łyżki łagodnej musztardy
    ● 2 czubate łyżki masła
    ● sól, pieprz
    ● przyprawa do kurczaka
    ● tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora oczyszczamy. Cebulę i czosnek obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę i pora drobno siekamy.Marchewkę, pietruszkę i selera myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Udka myjemy i osuszamy. Dzielimy na dwie części. Smarujemy musztardą i czosnkiem i obficie posypujemy przyprawami. Układamy w natłuszczonej brytfannie.
  • 3. Na udkach układamy kawałki masła i warzywa. Pieczemy 30 minut pod przykryciem
    w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 220 °C. Podlewamy
    rosołem i pieczemy jeszcze ok. 20 minut, aż udka będą miękkie. Ewentualnie doprawiamy.

Porady

RADY Małgorzaty Gasek Udka najlepiej smakują z makaronem typu świderki albo z ugotowanym na sypko ryżem. Dobrym dodatkiem jest sałata z pomidorem i ogórkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda Pietruszka Por Seler Marchewka

Notka redakcyjna

PPWS_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować