Udka pieczone z warzywami

5 (177 ocen)

Udka pieczone w warzywnym gulaszu. Danie, które je się oczami.

Składniki:

  • 4 duże ćwiartki drobiowe (łącznie 1350g)

    Do natarcia mięsa:
    sól
    pieprz cytrynowy
    papryka słodka mielona

    Gulasz:
    1 brokuł (500g)
    200 g oczyszczonych pieczarek
    100 g pora
    3 średnie marchewki
    1 średnia biała cebula
    3 ząbki czosnku
    1/2 pęczka natki pietruszki
    350 g pasty pomidorowej
    5 łyżek oleju
    sok z 1 limonki
    1 szklanka wody
    1 łyżka majeranku suszonego
    1 łyżka tymianku suszonego
    szczypta chilli
    pieprz czarny mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sok Pasty

Udka pieczone z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka pieczone z warzywami 1. Mięso umyć, wysuszyć i obficie natrzeć przyprawami. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Następnie w dużym rondlu rozgrzać olej - zamarynowane udka zrumienić. wyjąć i odłożyć.
  • Udka pieczone z warzywami 2. Na gulasz czosnek, cebulę i por posiekać. Brokuł podzielić na różyczki, łodygę pokroić na małe kawałki. Pieczarki podzielić na trzonki i kapelusze. Marchewki obrać i pokroić w talarki. Natkę pietruszki posiekać. Wymienione składniki przełożyć do rondla z tłuszczem pozostałym ze smażenia mięsa. Dodać majeranek, tymianek i chilli. Całość lekko przesmażyć (5 min). Następnie wlać pastę pomidorową, sok z limonki i wodę - dusić 20 min. Doprawić do smaku i ostudzić. W przygotowanym gulaszu zanurzyć udka. Rondel przykryć pokrywą.
  • Udka pieczone z warzywami 3. Piec 30 min (200 st. C). Po tym czasie zdjąć pokrywę.
  • Udka pieczone z warzywami 4. Piec jeszcze 20 min (200 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować