Udka pieczone z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, wysuszyć i obficie natrzeć przyprawami. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Następnie w dużym rondlu rozgrzać olej - zamarynowane udka zrumienić. wyjąć i odłożyć.
2.Na gulasz czosnek, cebulę i por posiekać. Brokuł podzielić na różyczki, łodygę pokroić na małe kawałki. Pieczarki podzielić na trzonki i kapelusze. Marchewki obrać i pokroić w talarki. Natkę pietruszki posiekać. Wymienione składniki przełożyć do rondla z tłuszczem pozostałym ze smażenia mięsa. Dodać majeranek, tymianek i chilli. Całość lekko przesmażyć (5 min). Następnie wlać pastę pomidorową, sok z limonki i wodę - dusić 20 min. Doprawić do smaku i ostudzić. W przygotowanym gulaszu zanurzyć udka. Rondel przykryć pokrywą.
3.Piec 30 min (200 st. C). Po tym czasie zdjąć pokrywę.
Komentarze