Udka pieczone z ryżem i warzywami

4.5 (166 ocen)

Lubię dania jednogarnkowe. Robią się szybko i są smaczne.

Składniki:

  • 1 kg udek
    1 por, biała część
    1 cebula
    250 g brokuła
    200 g papryki
    150 g kalafiora
    150 g fasolki szparagowej
    200 g ryżu
    1.5 szklanki wody
    1 łyżka przyprawy do kurczaka
    sól
    pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Udka pieczone z ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa 1. Umyte warzywa pokroić: cebulę i pora w półpierścienie, paprykę w paski, kalafior i brokuł podzielić na różyczki , fasolkę w mniejsze kawałki.
  • Udka 2. Udka posypać przyprawą, solą i pieprzem.
  • Warzywa z ryżem 3. Warzywa wymieszać i włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać po wierzchu suchym ryżem i wlać wodę.
  • Gotowe do pieczenia 4. Na wierzch położyć udka, przykryć i wstawić do piekarnika z temperaturą 180 stopni na ok. godzinę. Gdyby w trakcie pieczenia okazało się, że ryż jest zbyt suchy to dolać odrobinę wody. Na dziesięć minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę.

Porady

Warzywa można dowolnie dobierać, ja akurat takie miałam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować