Lubię dania jednogarnkowe. Robią się szybko i są smaczne.
Składniki:
1 kg udek
1 por, biała część
1 cebula
250 g brokuła
200 g papryki
150 g kalafiora
150 g fasolki szparagowej
200 g ryżu
1.5 szklanki wody
1 łyżka przyprawy do kurczaka
sól
pieprz
Udka pieczone z ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte warzywa pokroić: cebulę i pora w półpierścienie, paprykę w paski, kalafior i brokuł podzielić na różyczki , fasolkę w mniejsze kawałki.
2.Udka posypać przyprawą, solą i pieprzem.
3.Warzywa wymieszać i włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać po wierzchu suchym ryżem i wlać wodę.
4.Na wierzch położyć udka, przykryć i wstawić do piekarnika z temperaturą 180 stopni na ok. godzinę. Gdyby w trakcie pieczenia okazało się, że ryż jest zbyt suchy to dolać odrobinę wody. Na dziesięć minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę.
Porady
Warzywa można dowolnie dobierać, ja akurat takie miałam.
Komentarze