Udka pieczone na ryżu z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie drobiu poprzedzam zawsze co najmniej 24-godzinnym marynowaniem. W tym przypadku wykonałam marynatę na bazie oleju, mieszanki przypraw do pikantnego kurczaka, soli, pieprzu i czosnku granulowanego. W takiej marynacie trzymałam udka przed 24 godziny w lodówce, szczelnie zamknięte w plastikowym pojemniku. Raz na jakiś czas potrząsałam pojemnikiem żeby równomiernie pokryć mięso.
Następnego dnia do czystego naczynie żaroodpornego (nie ma konieczności smarowania go tłuszczem) wsypałam 2 woreczki surowego ryżu, dodałam odcedzone warzywa konserwowe i wymieszałam wszystko razem. W dużym kubku podgrzałam bulion (można skorzystać również z dobrodziejstwa kostki rosołowej) , dodałam przyprawy - sól, pieprz i odrobinę czosnku granulowanego. Tak przygotowanym bulionem polałam ryż z warzywami. Na wierzchu mieszanki ułożyłam zamarynowane udka. Wstawiłam do piekarnika na 1,5 godziny przy 180 stopniach (góra + dół + termoobieg). Udka wyszły soczyste, skórka chrupiąca a ryż w sam raz :)
Komentarze