Udka pieczone na ryżu z warzywami

4.5 (157 ocen)

  • 10 min

Mało przy nich pracy i mało zmywania

  • 10 min

Składniki:

  • - 6 udek kurczaka ze skórą
    - 2 woreczki surowego ryżu
    - 1 słoik warzyw konserwowych (marchewka+groszek+kukurydza)
    - 1,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
    - przyprawy do drobiu + sól i pieprz
    - olej
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka pieczone na ryżu z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie drobiu poprzedzam zawsze co najmniej 24-godzinnym marynowaniem. W tym przypadku wykonałam marynatę na bazie oleju, mieszanki przypraw do pikantnego kurczaka, soli, pieprzu i czosnku granulowanego. W takiej marynacie trzymałam udka przed 24 godziny w lodówce, szczelnie zamknięte w plastikowym pojemniku. Raz na jakiś czas potrząsałam pojemnikiem żeby równomiernie pokryć mięso.
    Następnego dnia do czystego naczynie żaroodpornego (nie ma konieczności smarowania go tłuszczem) wsypałam 2 woreczki surowego ryżu, dodałam odcedzone warzywa konserwowe i wymieszałam wszystko razem. W dużym kubku podgrzałam bulion (można skorzystać również z dobrodziejstwa kostki rosołowej) , dodałam przyprawy - sól, pieprz i odrobinę czosnku granulowanego. Tak przygotowanym bulionem polałam ryż z warzywami. Na wierzchu mieszanki ułożyłam zamarynowane udka. Wstawiłam do piekarnika na 1,5 godziny przy 180 stopniach (góra + dół + termoobieg). Udka wyszły soczyste, skórka chrupiąca a ryż w sam raz :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Ryż Udka z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować