UDKA KURZE Z KAPUSTĄ I KASZĄ GRYCZANĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Danie obiadowe, bardzo pyszne.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    -8 sztuk udek z kurczaka
    -kilka śliwek suszonych
    -400 g. kaszy gryczanej prażonej

    Składnik dodatkowy:
    -1 kg. kapusty kiszonej

    Składniki robocze:
    -przyprawy do kurczaka
    -sól, pieprz
    -olej

    Dekoracja:
    -bazylia

Udka kurze z kapustą i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • udka 1. Z udek zdjąć skórkę, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Można skórki nie zdejmować. (Ja zdejmuję, bo rodzina ją nie lubi). Udka posypać przyprawą, posolić i popieprzyć.Odstawić na co najmniej 1 godz.
  • przed pieczeniem 2. Blaszkę posmarować olejem. Rozsypać wypłukaną i odciśniętą kapustę. Posypać pokrojonymi śliwkami. Ułożyć udka.Piec 80 min.w 180*. Po 45 min, obrócić udka na drugą stronę.Można jeszcze raz obrócić.
  • danie 3. Podawać z ugotowaną kaszą, polaną sosem z blaszki. Udekorować bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy