Udka kurczaka z pieczonymi śliwkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Połączenie śliwek z korzennymi przyprawami oraz sosem sojowym, sprawia, że udka smakują trochę orientalnie. Szynka parmeńska jest zawsze mile widziana - owinięta wokół udek robi się bardzo chrupiąca.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - udka kurczaka: 8 sztuk
    - szynka parmeńska: 8 plastrów
    - świeży tymianek: 1 pęczek
    - sos sojowy: 2 łyżki
    SOS śLIWKOWY:
    - śliwki: 1 kilogram
    - czerwony ocet winny: 2 łyżki
    - miód: 1 łyżka
    - anyż gwiazdkowy: 1 sztuka
    - goździki: 3 sztuki
    - czerwona cebula: 1 sztuka
    - cynamon i imbir: 1 szczypta
    - brązowy cukier: 5 łyżek
    - sok z limonki: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka kurczaka z pieczonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyć i osuszyć. Owinąć szynką. Umieścić w naczyniu do pieczenia. Podlać oliwą, sosem sojowym i posypać tymiankiem. Wstawić do pieczenia na 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. W międzyczasie przygotować śliwki.Umyć, przekroić na pół i usunąć z nich pestki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić śliwki i pokrojoną w piórka cebulę, anyż, goździki i cukier. Smażyć aż staną się miękkie a cukier zacznie się karmelizować. Wlać ocet, miód i sok z limonki. Doprawić imbirem i solą.
  • 3. Kurczaka wyjąć z piekarnika i dodać śliwki. Zapiekać razem jeszcze 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować