Udka kurczaka z ajvarem, fetą i chipsami z marchewki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wspaniała odmiana od piersi z kurczaka to udka, wystarczy wyjąć kostki i mamy soczyste mięsko na obiad, które możemy zwinąć w roladki tak samo jak piersi.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    2 słupki fety
    2 łyżki pikantnego ajvaru
    świeża pietruszka
    4 marchewki
    sól, pieprz
    tłuszcz do smażenia

Udka kurczaka z ajvarem, fetą i chipsami z marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka kurczaka z ajvarem, fetą i chipsami z marchewki 1. Z udek zdejmujemy skórę, wycinamy kostkę. Rozkładamy na desce i rozbijamy przez folię tłuczkiem.
  • Udka kurczaka z ajvarem, fetą i chipsami z marchewki 2. Tak przygotowane mięso solimy i pieprzymy z obu stron, smarujemy ajvarem, układamy po słupku fety i odrobinę świeżej pietruszki. Zwijamy w roladki i spinamy wykałaczką .
  • Udka kurczaka z ajvarem, fetą i chipsami z marchewki 3. Roladki panierujemy kolejno w mące, jajku a potem bułce tartej i smażmy pod przykryciem ok 15 - 20 minut na małym ogniu.
  • Udka kurczaka z ajvarem, fetą i chipsami z marchewki 4. Marchewkę obieramy i tniemy z cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Rozgrzewamy tłuszcz w rondelku i smażymy paski marchewki na chrupko. Odsączamy przed podaniem.
  • 5. Gotowe roladki podajemy przekrojone na pól w towarzystwie marchewkowych chipsów.

Komentarze

Podobne przepisy