Wspaniała odmiana od piersi z kurczaka to udka, wystarczy wyjąć kostki i mamy soczyste mięsko na obiad, które możemy zwinąć w roladki tak samo jak piersi.
30 min
Składniki:
2 udka z kurczaka
2 słupki fety
2 łyżki pikantnego ajvaru
świeża pietruszka
4 marchewki
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
Udka kurczaka z ajvarem, fetą i chipsami z marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z udek zdejmujemy skórę, wycinamy kostkę. Rozkładamy na desce i rozbijamy przez folię tłuczkiem.
2.Tak przygotowane mięso solimy i pieprzymy z obu stron, smarujemy ajvarem, układamy po słupku fety i odrobinę świeżej pietruszki. Zwijamy w roladki i spinamy wykałaczką .
3.Roladki panierujemy kolejno w mące, jajku a potem bułce tartej i smażmy pod przykryciem ok 15 - 20 minut na małym ogniu.
4.Marchewkę obieramy i tniemy z cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Rozgrzewamy tłuszcz w rondelku i smażymy paski marchewki na chrupko. Odsączamy przed podaniem.
5.Gotowe roladki podajemy przekrojone na pól w towarzystwie marchewkowych chipsów.
Komentarze