Udka kurczaka w posypce orzechowo-miodowej na sałatce ziemniaczanej

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mięso kurczaka o delikatnym, słodkim smaku, bardzo kruche. Podane na sałatce ziemniaczanej smakuje wybornie. Danie kolorowe z dodatkiem świeżych warzyw.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    4 duże udka kurczaka
    Przyprawa do kurczaka
    2 łyżki miodu
    2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
    Sałatka ziemniaczana:
    5 ziemniaków
    10 czarnych oliwek
    8 pomidorków koktajlowych
    1 świeży ogórek
    1 czerwona cebula
    Sos:
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    Sól, pieprz do smaku
    Folia do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka kurczaka w posypce orzechowo-miodowej na sałatce ziemniaczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: udka kurczaka podzielić, oczyścić, opłukać, osuszyć, natrzeć przyprawą do kurczaka, odstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Miód wymieszać z orzechami, odstawić.
    Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, obrać ze skórki. Wystudzone pokroić w kostkę, ułożyć na półmisku. Cebulę pokroić na cieniutkie krążki, ułożyć na ziemniakach. Oliwki osączyć, przekroić na połówki, ułożyć na cebuli. Ogórka opłukać, osuszyć, pokroić n cienkie ćwiartki, ułożyć na warzywach. Umyte pomidorki przekroić na pół, ułożyć na półmisku. Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
    Mięso wyjąć z lodówki, ułożyć na folii, posmarować grubo posypką miodowo-orzechową. Folię lekko zawinąć z mięsem, piec około ½ godziny w temp. 180 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 160 stopni i piec do miękkości.
    Na schłodzonej sałatce ułożyć mięso, udekorować dodatkowo.

Porady

1.do sałatki można dodać młode ziemniaczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować