Mięso kurczaka o delikatnym, słodkim smaku, bardzo kruche. Podane na sałatce ziemniaczanej smakuje wybornie. Danie kolorowe z dodatkiem świeżych warzyw.
Udka kurczaka w posypce orzechowo-miodowej na sałatce ziemniaczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: udka kurczaka podzielić, oczyścić, opłukać, osuszyć, natrzeć przyprawą do kurczaka, odstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Miód wymieszać z orzechami, odstawić.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, obrać ze skórki. Wystudzone pokroić w kostkę, ułożyć na półmisku. Cebulę pokroić na cieniutkie krążki, ułożyć na ziemniakach. Oliwki osączyć, przekroić na połówki, ułożyć na cebuli. Ogórka opłukać, osuszyć, pokroić n cienkie ćwiartki, ułożyć na warzywach. Umyte pomidorki przekroić na pół, ułożyć na półmisku. Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Mięso wyjąć z lodówki, ułożyć na folii, posmarować grubo posypką miodowo-orzechową. Folię lekko zawinąć z mięsem, piec około ½ godziny w temp. 180 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 160 stopni i piec do miękkości.
Na schłodzonej sałatce ułożyć mięso, udekorować dodatkowo.
Komentarze