Udka faszerowane wołowiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Soczyste i złociste mięso z kurczaka z wołowym wnętrzem ma podwójne zastosowanie w mojej kuchni. Wspaniale smakuje na ciepło jako drugie danie a kiedy ocaleje chociaż jedno, kroję je w plasterki i układam na kanapkach.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 8 udek drobiowych
    200 g mielonej wołowiny
    przyprawa do kurczaka
    przyprawa do mięsa mielonego
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    2-3 łyżki smalcu
    1 mała cebula
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka faszerowane wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy kości.
  • 2. Olej mieszamy z przyprawą do kurczaka. Mięso nacieramy tylko wewnątrz połową marynaty.
  • 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na większej ilości smalcu, z racji tego, że wołowina jest dość sucha. Dodajemy do mięsa. Dokładnie mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, jajkiem oraz przyprawą do mięsa mielonego.
  • 4. Farsz dzielimy na 8 części. W każdym udku umieszczamy po jednej. Dokładnie zaszywamy i nacieramy pozostałą marynatą do kurczaka. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godz.
  • 5. Udka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub owijamy folią aluminiową. Pieczemy około 35 minut w 200 stopniach. Pod koniec możemy je odkryć aby się delikatnie zrumieniły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować