Soczyste i złociste mięso z kurczaka z wołowym wnętrzem ma podwójne zastosowanie w mojej kuchni. Wspaniale smakuje na ciepło jako drugie danie a kiedy ocaleje chociaż jedno, kroję je w plasterki i układam na kanapkach.
1 godz. 15 min
Składniki:
8 udek drobiowych
200 g mielonej wołowiny
przyprawa do kurczaka
przyprawa do mięsa mielonego
1 ząbek czosnku
1 jajko
2-3 łyżki smalcu
1 mała cebula
2 łyżki oleju
Udka faszerowane wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy kości.
2.Olej mieszamy z przyprawą do kurczaka. Mięso nacieramy tylko wewnątrz połową marynaty.
3.Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na większej ilości smalcu, z racji tego, że wołowina jest dość sucha. Dodajemy do mięsa. Dokładnie mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, jajkiem oraz przyprawą do mięsa mielonego.
4.Farsz dzielimy na 8 części. W każdym udku umieszczamy po jednej. Dokładnie zaszywamy i nacieramy pozostałą marynatą do kurczaka. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godz.
5.Udka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub owijamy folią aluminiową. Pieczemy około 35 minut w 200 stopniach. Pod koniec możemy je odkryć aby się delikatnie zrumieniły.
Komentarze