Udka duszone w jarmużu

0 (0 ocen)

Obrane ze skóry udka, długo duszone w towarzystwie jarmużu są przesiąknięte jego aromatem i smakiem. W takim zestawieniu można pokochać to warzywo.

Składniki:



  • 2 udka z kurczaka
    1 cebula
    1 papryczka chilli
    2 ząbki czosnku
    4-5 liści jarmużu
    3 łyżki masła
    sól
    pieprz czarny
    woda lub bulion
    MARYNATA:
    2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki oleju rzepakowego
    sól

Udka duszone w jarmużu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki marynaty połączyć, przeciskając przez praskę czosnek. Z udek ściągnąć skórę i natrzeć marynatą. Odstawić w chłodne miejsce.
  • 2. Cebulę drobno pokroić razem z papryczką chilli i czosnkiem. Zeszklić na głębokiej patelni. Z liści jarmużu wciągnąć twarde łodygi i pokroić. Dodać do cebuli. Obsmażyć, aż znaczącą jarmuż zmniejszy swoją objętość.
  • 3. Udka usmażyć na maśle z dwóch stron, aż będą dobrze przypieczone. Włożyć je do jarmużu, dodać masło. Patelnię spod udek wymyć i wlać do udek z jarmużem. Podlać wodą lub bulionem, przyprawić i wszystko dusić, aż będzie miękkie (ok 1godz.) Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy