Udka pieczone w soku z ananasa są delikatne, ale przez dodatek sosu z chilli są pikantne i wyraźne w smaku. Niewiele dodatków a wyszło pyszne i aromatyczne danie.
Składniki:
1100 g udek z kurczaka
4 łyżki ostrego sosu z chilli, np. piri-piri
1 łyżka sosu sojowego
1 szklanka soku z ananasa
(użyłam z puszki z ananasem, plastry ananasa wykorzystałam wcześniej do ciasta)
Udka na ostro zapiekane w soku z ananasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka umyj i osusz. Ułóż w misce.
2.Wymieszaj składniki marynaty: sok z ananasa, sos z chilli i sos sojowy. Polej nim udka, dobrze żeby były zanurzone w marynacie. Przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki.
3.Udka przełóż z marynatą do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj do 1 godziny. Udka w trakcie pieczenia przekręcaj by się ładnie przypiekły. Podawaj razem z sosem.
Komentarze