Udka na ostro zapiekane w soku z ananasa

4.5 (160 ocen)

Udka pieczone w soku z ananasa są delikatne, ale przez dodatek sosu z chilli są pikantne i wyraźne w smaku. Niewiele dodatków a wyszło pyszne i aromatyczne danie.

Składniki:

  • 1100 g udek z kurczaka
    4 łyżki ostrego sosu z chilli, np. piri-piri
    1 łyżka sosu sojowego
    1 szklanka soku z ananasa
    (użyłam z puszki z ananasem, plastry ananasa wykorzystałam wcześniej do ciasta)
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sok

Udka na ostro zapiekane w soku z ananasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyj i osusz. Ułóż w misce.
  • 2. Wymieszaj składniki marynaty: sok z ananasa, sos z chilli i sos sojowy. Polej nim udka, dobrze żeby były zanurzone w marynacie. Przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki.
  • 3. Udka przełóż z marynatą do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj do 1 godziny. Udka w trakcie pieczenia przekręcaj by się ładnie przypiekły. Podawaj razem z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Kurczak Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować