Ucierany miodownik z budyniem i jabłkami

4.49 (177 ocen)

  • 40 min

Miodownik nie zagniatany, ale ucierany. Puszysty i dość szybko nabiera tej pożądanej wilgoci. Polecam!

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto:
    7 jajek
    7 szklanek mąki pszennej
    7 łyżek miodu
    1 ¾ szklanki cukru
    110 g masła
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    3,5 łyżki śmietany 12 lub 18%

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek
    2 -3 łyżki cukru
    2 galaretki o smaku cytrynowym
    2 łyżki wody

    Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka
    Budyń waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 - 3 łyżki cukru
    100g masła
    4 -5 łyżek dżemu np. żurawinowego
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Miodownik Desery

Ucierany miodownik z budyniem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Jajka ubijać na parze z cukrem na puszystą masę przez ok. 10 – 15 minut. Nie przerywając miksowania dodać pokrojone masło oraz miód. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się dodanych składników. Ostudzić. Śmietanę połączyć z sodą i razem z mąką dodać do masy jajecznej, mieszając drewnianą łyżką. Ciasto będzie dość luźne. Zostawić je w naczyniu, w którym było przygotowywane, przykryć ściereczką, wstawić do lodówki na 12 – 14 godzin. Po tym czasie podzielić na cztery równe części, rozwałkować na wielkość blaszki. Piec każdy z osobna, w blaszce pokrytej papierem do pieczenia, przez 10 – 15 minut w 180 stopniach, do zrumienienia. Ostudzić.
  • 2. Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do rondelka podlać wodą i uprażyć. Na koniec wsypać galaretki, dokładnie wymieszać do ich całkowitego rozpuszczenia.
  • 3. Masa budyniowa: 1 szklankę mleka zagotować wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozrobić budyń i mąkę. Wlać do gotującego się mleka cały czas energicznie mieszając. Zimny utrzeć na puszystą masę z masłem.
  • 4. Przełożenie ciasta:
    Na pierzy blat ciasta wyłożyć połowę jeszcze ciepłej masy jabłkowej. Przykryć drugim blatem ciasta, które należy posmarować dżemem, na nim delikatnie rozprowadzić masę budyniową, przykryć trzecim blatem ciasta. Ponownie masa jabłkowa i ostatnia część ciasta. Wierzch polać polewą czekoladową. Ciasto jest najsmaczniejsze na drugi – trzeci dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować