Ucierany miodownik z budyniem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Jajka ubijać na parze z cukrem na puszystą masę przez ok. 10 – 15 minut. Nie przerywając miksowania dodać pokrojone masło oraz miód. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się dodanych składników. Ostudzić. Śmietanę połączyć z sodą i razem z mąką dodać do masy jajecznej, mieszając drewnianą łyżką. Ciasto będzie dość luźne. Zostawić je w naczyniu, w którym było przygotowywane, przykryć ściereczką, wstawić do lodówki na 12 – 14 godzin. Po tym czasie podzielić na cztery równe części, rozwałkować na wielkość blaszki. Piec każdy z osobna, w blaszce pokrytej papierem do pieczenia, przez 10 – 15 minut w 180 stopniach, do zrumienienia. Ostudzić.
2.Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do rondelka podlać wodą i uprażyć. Na koniec wsypać galaretki, dokładnie wymieszać do ich całkowitego rozpuszczenia.
3.Masa budyniowa: 1 szklankę mleka zagotować wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozrobić budyń i mąkę. Wlać do gotującego się mleka cały czas energicznie mieszając. Zimny utrzeć na puszystą masę z masłem.
4.Przełożenie ciasta:
Na pierzy blat ciasta wyłożyć połowę jeszcze ciepłej masy jabłkowej. Przykryć drugim blatem ciasta, które należy posmarować dżemem, na nim delikatnie rozprowadzić masę budyniową, przykryć trzecim blatem ciasta. Ponownie masa jabłkowa i ostatnia część ciasta. Wierzch polać polewą czekoladową. Ciasto jest najsmaczniejsze na drugi – trzeci dzień.
Komentarze