Ucieraniec ze śliwkami

4.99 (193 ocen)

Łatwe i pyszne ciasto z sezonowymi owocami.

Składniki:

  • 5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    2 szklanki mąki tortowej
    5 łyżek oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    sok z cytryny
    dodatkowo;
    około 50 dag śliwek
Wystaw ocenę:

4.99 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ucieraniec ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ny9kbw 1. Całe jajka ubić z cukrem do białości, zmniejszyć obroty robota do minimum i cały czas ucierając dosypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec dodać olej.
    Blaszkę do ciasta ( 33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto na wierzchu ułożyć gęsto połówki śliwek bez pestek.
    Piec w temp. 180st około 35-40 minut do suchego patyczka.
    Cukier puder utrzeć z kilkoma kroplami soku z cytryny i wodą dodaną w takiej ilości, aby uzyskać gładki i płynny lukier, przygotowanym lukrem polać wierzch przestudzonego
    ciasta i odstawić do zastygnięcia lukru.

Porady

Owoce można zmieniać zgodnie z porą roku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować