margaryny 200 gr
cukier 0,5 szk
mąka pszenna 220 gr
żółtka 8 szt
białka 4 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
esencja waniliowa 2 łyżeczki
Masa jabłkowa
jabłka obrane 1 kg
cukier 3 łyżki
cynamon 2 łyżeczki
marcepan 100 gr
Masa kokosowa
białka 4 szt
kokos 150 g
cukier 4 łyżki
Polewa karmelowa
margaryna 50 g
kremówka 50 ml
cukier brązowy 50 g
migdały płatki 50 gr
mleko 5 łyżek
Ucierane jabłkowo kokosowe z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ciasto ucierane; Margarynę utrzeć z cukrem do białości.Dodać esencje waniliową i dodając po jednym żółtku ciągle ucierać.Do utartej masy dodawać stopniowo przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę,wymieszać.Na koniec dodać ubite na sztywno 4 białka i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć pierwszą część ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
2.Masa jabłkowa Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać cukier,cynamon i wymieszać.
3. Masa kokosowa;ubić na sztywno 4 białka dodać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści.Na koniec dodać kokos i delikatnie wymieszać. Na ciasto rozłożyć masę kokosową następnie rozłożyć masę jabłkową.Na jabłkach rozłożyć pokrojony w kostkę marcepan.Do drugiej części ciasta dodać 5 łyżek mleka wymieszać i za pomocą łyżki rozsmarować na jabłkach. Polewa karmelowa do garnuszka włożyć margarynę,śmietanę,cukier.Całość zagotować i na wolnym ogniu gotować do zgęstnienia polewy około 5 min.Na zimne ciasto wylać letnią polewę i posypać płatkami migdałowymi.Blacha 39*24.Piec w 160 st około 50 min.
Komentarze