UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

4.5 (172 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sezon śliwkowy tuz tuż więc tego ciasta napewno nie może zabraknąć. Jest to jedno z pierwszych ciast które robiłam pod okiem mamy będąc jeszcze w podstawówce:)) Ciasto bardzo proste które możemy przygotować z różnymi owocami lata.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 25 dag mąki
    15 dag cukru
    5 jajek
    1 kostka margaryny lub masła (200 gram)
    4 łyżki mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy

    ok. 20 śliwek lub innych owoców
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery

Ucierane ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło/margarynę utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym..
  • 2. Białka oddzielić od żółtek.
  • 3. Do ciasta dodawać po jednym żółtku i nadal ucierać.
  • 4. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce mąki (przesianej z proszkiem do pieczenia) na przemian z mlekiem.
  • 5. Białka ubić na sztywno, dodawać do ciasta delikatnie mieszając łyżką.
  • 6. Ciasto wyłożyć na tortownicę (średnica 26cm) wyłożoną papierem i posmarowaną tluszczem.
  • 7. Śliwki umyć, wypestkować i osuszyć.Poukladać zewnętrzną częścia na ciasto.
  • 8. Piec ok 50 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ( do suchego patyczka.
  • 9. Przestudzić, posypać cukrem pudrem.
  • 10.

Porady

Śliwki najlepiej przygotować przed wykonaniem ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować