Ucierane ciasto z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ekstrakt i aromat, wymieszać. Stopniowo dodawać jajka, po każdym miksować do połączenia się składników (około 20-30 sekund).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać do masy maślano-jajecznej w dwóch porcjach, na przemian z mlekiem. Po każdym dodaniu mąki lub mleka masę chwile ucierać do połączenia się składników.
Spód tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie wykładać ani nie smarować tłuszczem. Ciasto wyłożyć do tortownicy, wierzch wygładzić. Ananasy ułożyć na wierzchu ciasta jak na zdjęciu.
Piec około 40 minut (do suchego patyczka) w temp. 180°C (160°C z termoobiegiem).
Komentarze