UCIERANE CIASTO, POD ORZECHOWĄ GLAZURĄ

4.5 (175 ocen)

  • 50 min

Bardzo smaczne ciasto do filiżanki kawy. Przepis dostałam od koleżanki i dokonałam w nim trochę zmian.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto :
    - 2 szklanki mąki
    - 1 szklanka cukru
    - 3 jajka
    - 200 ml słodkiej śmietany
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    - aromat migdałowy
    Masa orzechowa :
    - 20 dkg orzechów włoskich
    - 1/2 szklanki cukru
    - 125 g masła
    - 2 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ucierane ciasto, pod orzechową glazurą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto ucierane pod 1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mieszając delikatnie drewnianą łyżką, dodawać stopniowo naprzemiennie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i śmietanę (po jednej łyżce) oraz kilka kropli aromatu migdałowego. Przelać ciasto do formy (o wym. 22 x 22cm), wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 - 30 minut, aż wierzch się przyrumieni.
  • 2. Orzechy posiekać niezbyt drobno.
    W rondelku rozpuścić masło z miodem i cukrem. Na małym ogniu podgrzewać (nie gotować), aż masa się lekko zarumieni. Wsypać orzechy i wszystko razem wymieszać, aby masa pokryła całą powierzchnię orzechów.
  • Ucierane ciasto pod 3. Jak wierzch ciasta będzie rumiany, wysunąć blaszkę na kratce z piekarnika i wierzch ciasta pokryć masą orzechową, pozostawiając 2 cm margines na obwodzie ciasta. Masa w czasie dalszego pieczenia, sama pokryje pozostawiony margines.
    Ciasto wsunąć do piekarnika i jeszcze piec do chwili aż masa się zezłoci.
    Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Ciasto ucierane pod 4. Po ostudzeniu, pokroić na porcje.

Porady

Do ciasta można dać dowolny aromat.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować