Ucierane ciasto z kokosową bezą, malinami i ricottą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo puszyste ciasto z lekko kwaśnymi owocami, kokosową bezą nadającą całemu ciastu chrupkości. Delikatny krem na bazie śmietanki kremówki i sera ricotta nadaje całemu ciastu przyjemnej wilgoci i słodyczy:)

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto:
    8 żółtek
    200g cukru pudru
    200g margaryny
    200g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    300g malin – mogą być inne drobne owoce

    Beza:
    8 białek
    1 szklanka cukru pudru
    100g kokosu

    Krem:
    330ml śmietanki 30%
    250g sera ricotta
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny







Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ucierane ciasto z kokosową bezą, malinami i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbijając kolejno żółtka. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem, dokładnie zmiksować. Przełożyć ciasto na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, posypać malinami.
  • 2. Beza:Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder. Gdy piana będzie lśniąca wsypać kokos, delikatnie wymieszać go łyżką. Przełożyć bezę na ciasto z owocami. Piec ok. 40 minut w 180stopniach do suchego patyczka.
  • 3. Krem: Żelatynę zlać 2 łyżkami zimnej wody, następnie rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać serek delikatnie całość zmiksować. Krem przełożyć na wystudzone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować