Bardzo puszyste ciasto z lekko kwaśnymi owocami, kokosową bezą nadającą całemu ciastu chrupkości. Delikatny krem na bazie śmietanki kremówki i sera ricotta nadaje całemu ciastu przyjemnej wilgoci i słodyczy:)
30 min
Składniki:
Blaszka 25x40cm
Ciasto:
8 żółtek
200g cukru pudru
200g margaryny
200g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300g malin – mogą być inne drobne owoce
Ucierane ciasto z kokosową bezą, malinami i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbijając kolejno żółtka. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem, dokładnie zmiksować. Przełożyć ciasto na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, posypać malinami.
2.Beza:Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder. Gdy piana będzie lśniąca wsypać kokos, delikatnie wymieszać go łyżką. Przełożyć bezę na ciasto z owocami. Piec ok. 40 minut w 180stopniach do suchego patyczka.
3.Krem: Żelatynę zlać 2 łyżkami zimnej wody, następnie rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać serek delikatnie całość zmiksować. Krem przełożyć na wystudzone ciasto.
Komentarze