Ciasto ucierane z owcami z nalewki z maślano-cynamonową skorupką

4.49 (169 ocen)

Pyszne i szybkie ciasto do którego nadają się wszystkie owoce z nalewek. Czasem nie wiemy co z tymi owcami zrobić i po prostu je wyrzucamy i szkoda....ciasto na wierzchu ma pięknie pachnącą delikatną skorupkę z masła cukru i cynamonu.

Składniki:

  • 1 szkl. cukru
    kostka masła
    4 jajka
    cukier waniliowy cały
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 szkl mąki
    4-5 łyżek mleka
    ok. 75 dag owoców z nalewki może być trochę więcej ( ja dałam moreli i trochę brzoskwiń)
    łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Nalewki

Ciasto ucierane z owcami z nalewki z maślano-cynamonową skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1/4 szkl cukru odłożyć oraz 1/4 masła.
  • 2. 3/4 masła utrzeć z 3/4 szkl cukru, dodawać stopniowo jaja, make i proszek. Mieszać mikserem a o spiralnych wiertłach, bo ciasto jest dość gęste. Przełożyć do tortownicy śr. 24cm, obsypanej masłem i bułką tartą.
  • 3. Na wierch ułożyć odsączone owoce, rozłożyć kępkami pozostałą 1/4 część masła, a wierzch posypać pozostałym cukrem wymieszanym z cynamonem. piec 160 st. ok 50 min.
  • 4. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować