UCIERANA BABKA ŁACIATA

4.5 (182 ocen)

będzie stanowić doskonałą ozdobę nie tylko wielkanocnego stołu, sprawdzi się też na innych uroczystościach

Składniki:

  • ¾ szkl. mąki pszennej
    ¾ szkl. mąki ziemniaczanej
    10 dag masła
    4 jajka
    15 dag cukru pudru
    ½ szkl. śmietany
    2 łyżki kakao
    3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    aromat rumowy
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Desery

Ucierana babka łaciata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną łączymy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 żółtku, dodajemy mąkę i śmietanę, na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na nierówne części. Do większej części dodajemy olejek i kakao, do mniejszej orzechy. Wykładamy naprzemiennie do przygotowanej wcześniej blaszki ciasto kakaowe i orzechowe, mieszamy lekko widelcem. Pieczemy ok. 40 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu można polukrować.

Porady

Formę na babkę należy wysmarować masłem i posypać bułką tartą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować