Ucha z porem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ucha to tradycyjna zupa, przygotowywana z różnych odmian ryb słodkowodnych. W języku starorosyjskim słowem "jucha" nazywano wywar. Zatem Ucha to nic innego jak wywar z ryb, zwyczajowo podawany z kawałkiem ryby w całości. Moi domownicy wolą wersję małych kawałków pływających w zupie.

  • 40 min

Składniki:

  • ok. kilograma różnego rodzaju ryb słodkowodnych
    (użyłam płoci i szczupaka),
    średnia, biała cebula,
    1 por (biała część),
    2 spore marchewki,
    kawałek selera,
    pół pęczka pietruszki,
    10 ziarenek czarnego pieprzu,
    10 ziaren ziela angielskiego,
    sok z połowy cytryny,
    szklanka białego wina,
    sól.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Ucha z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby oczyścić, większe wyfiletować. Odłożyć filety na bok.
    Marchewkę i pora obrać, następnie pokroić w talarki. Selera oczyścić i pociąć na kawałeczki.
  • 2. W sporym garnku ugotować marchewkę, selera i pora prawie do miękkości. Połowę jarzyn wyjąć z zupy (ładniejsze kawałki) i odstawić na bok.
  • 3. Do pozostałych jarzyn dodać pieprz, ziele angielskie, sól, cebulę, oraz ryby (oprócz filetów) łącznie z korpusami pozostałymi po filetowaniu. Dolać wody - powinno być około 3 litrów płynu. Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż do całkowitego rozgotowania.
  • 4. Zupę przecedzić przez sito, wyciskając miazgę z ryby. Następnie przecedzić przez serwetkę lub gazę, aby uzyskać klarowny płyn. Wlać do rondla. Dodać odłożone wcześniej jarzyny. Gotować jeszcze z 5 minut.
  • 5. Odstawione filety pokroić, w zależności od upodobań, na małe lub większe kawałki. Posolić i obtoczyć w mące. Usmażyć na maśle.
    Do zupy dolać wino i zaprawić sokiem z cytryny.
    Na każdy talerz nałożyć porcję usmażonej ryby, następnie dodać chochlę zupy i obsypać siekaną pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować