Tykwa faszerowana ryżem z warzywami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Tykwa sama w sobie ma dość słodki smak, dlatego przed faszerowaniem należy dobrze ją posolić i natrzeć ziołami lub czosnkiem.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kawałek tykwy wężowatej ( grubsza część)
    1 szkl ugotowanego ryżu
    1 papryka
    4 małe pieczarki
    1 mała cebula
    papryka ostra w proszku
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka oleju
    sól
    pieprz
    tymianek
    kawałek żółtego sera

Tykwa faszerowana ryżem z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tykwę kroimy na pół, dokładnie wydrążamy. Każdą część dobrze solimy. Cebulę, pieczarki i paprykę kroimy w małą kostkę.
  • 2. Przeciśnięty ząbek czosnku łączymy z olejem i tymiankiem.Smarujemy obie połówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15- 20 minut.
  • 3. Warzywa podsmażamy a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy. Dodajemy ugotowany ryż i doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką ostrą w proszku. Gotowym farszem faszerujemy połówki tykwy i posypujemy startym serem. Zapiekamy około 15 minut aż ser dobrze się roztopi.

Komentarze

Podobne przepisy