Tygryski

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 30 min

W czasie pieczenia tych maślanych ciasteczek cały dom pięknie pachnie migdałami.

  • 4 godz. 30 min

Składniki:

  • 250g zimnego masła
    130g cukru pudru
    2 białka
    szczypta soli
    skórka otarta z połowy cytryny
    kilka kropli aromatu migdałowego
    435g mąki pszennej
    25g kakao
    100g migdałów w skórce
    UWAGA: podane proporcje na dwie blaszki ciasteczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

Tygryski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiany cukier puder zagniatamy z posiekanym masłem. Dodajemy białka, sól, aromat migdałowy oraz skórkę z cytryny i zagniatamy na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części.
  • 2. Do jednej części dodajemy 225g mąki, do drugiej pozostałą mąkę i kakao. Każdą część zagniatamy, po krótkim wyrobieniu zawijamy w folię i chowamy do lodówki na miń 2h.
  • 3. Po wyjęciu ciasta z lodówki każdą część rozwałkować przez folię spożywczą na grubość ok. 3mm.
  • 4. Ciasto dzielimy na paski równej szerokości – ok. 6cm, i układamy je na folii spożywczej kolorami na zmianę, a co trzecią warstwę układamy migdały w dwóch rzędach (równoległych do dłuższej krawędzi ciasta).
  • 5. Po ułożeniu wszystkich warstw z pasków ciasta i migdałów, powstałą sztabkę delikatnie wałkujemy aby ciasto się połączyło i migdały się ładnie ułożyły. Następnie zawijamy ją w folię i wkładamy do zamrażarki na ok. 2h --> aby ciasto dobrze stwardniało ale nie zamarzło na kamień
  • 6. Wyjmujemy sztabką i stopniowo odwijając z folii kroimy na plasterki o grubości ok. 0,5cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 10-15min w temp 185 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować