1.Przesiany cukier puder zagniatamy z posiekanym masłem. Dodajemy białka, sól, aromat migdałowy oraz skórkę z cytryny i zagniatamy na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części.
2.Do jednej części dodajemy 225g mąki, do drugiej pozostałą mąkę i kakao. Każdą część zagniatamy, po krótkim wyrobieniu zawijamy w folię i chowamy do lodówki na miń 2h.
3.Po wyjęciu ciasta z lodówki każdą część rozwałkować przez folię spożywczą na grubość ok. 3mm.
4.Ciasto dzielimy na paski równej szerokości – ok. 6cm, i układamy je na folii spożywczej kolorami na zmianę, a co trzecią warstwę układamy migdały w dwóch rzędach (równoległych do dłuższej krawędzi ciasta).
5.Po ułożeniu wszystkich warstw z pasków ciasta i migdałów, powstałą sztabkę delikatnie wałkujemy aby ciasto się połączyło i migdały się ładnie ułożyły. Następnie zawijamy ją w folię i wkładamy do zamrażarki na ok. 2h --> aby ciasto dobrze stwardniało ale nie zamarzło na kamień
6.Wyjmujemy sztabką i stopniowo odwijając z folii kroimy na plasterki o grubości ok. 0,5cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 10-15min w temp 185 stopni.
Komentarze