Tymiankowo - kokosowy łosoś z czerwonym puree

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja na smaczne, zdrowe i pożywne danie w kolorach pomarańczy i czerwieni. Delikatny, smażony filet z łososia z aromatycznym tymiankiem i nutą oleju kokosowego tłoczonego na zimno w towarzystwie puree ziemniaczano - pomidorowego. Do kompletu proponuję pieczone buraczki :)

  • 30 min

Składniki:

  • CZERWONE PUREE:
    - ziemniaki
    - przecier pomidorowy
    - 1 ząbek czosnku
    - siekana natka pietruszki
    - czarny pieprz
    - sól do smaku
    SMAŻONA RYBA
    - filet z łososia
    - czarny pieprz
    - tymianek
    - sól
    - olej kokosowy (tłoczony na zimno)
    + PIECZONE BURACZKI

Tymiankowo - kokosowy łosoś z czerwonym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z łososia odcinamy skórę, myjemy go i osuszamy na ręczniku papierowym.

    Rybę oprószamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym tymiankiem. Odstawiamy na chwilę.
  • 2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła.

    Ugotowane ziemniaki tłuczemy i dodajemy do nich przecier pomidorowy w ilości odpowiedniej do wytworzenia kremowej, niezbyt rzadkiej konsystencji.
    Do ziemniaków dodajemy także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i około 2 łyżek siekanej natki pietruszki - dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 3. Łososia smażymy na rozgrzanym, pachnącym oleju kokosowym przez około 2 do 3 minut z każdej strony ( wtedy łosoś będzie bardzo delikatny i soczysty).

    Całość podajemy z pieczonymi buraczkami (u mnie wcześniej przygotowanymi - ze słoiczka).

    Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy