Tymiankowy morszczuk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę myjemy,oczyszczamy i robimy na niej nacięcia w trzech miejscach z obu stron.Czosnek obieramy.Dwa ząbki kroimy na połowe a trzeci w kostkę.W nacięcia wciskamy kawałki masła.
2.Środek ryby solimy i pieprzymy,następnie wkładamy pietruchę i po dwa ząbki przecięte na pół czosnku.Wierzch ryby posypujemy tymiankiem z obu stron.Tak przygotowaną rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.Wierzch posypujemy czosnkiem pokrojonym w kostke i kropimy cytryną.Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C (grzanie góra) i pieczemy 25 minut. Potem odkrywamy i podpiekamy około 7-8 minut z termoobiegiem i gotowe. Podajemy z czym kto lubi
Komentarze