Tymbaliki śledziowe z groszkiem

4.51 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 4 osób

Śledź w galarecie :) Pyszna przystawka na święta i inne imprezy.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 4-5 filetów śledziowych marynowanych
    - szklanka mrożonego zielonego groszku
    - 1 litr rosołu lub bulionu warzywnego
    - opakowanie żelatyny 20g ( na 1 litr płynu)
    - zielona natka pietruszki ( do dekoracji)
Wystaw ocenę:

4.51 (173 ocen)

Zobacz również:

Galareta Galaretki Przystawki

Tymbaliki śledziowe z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groszek ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
  • 2. Filety przepłukać z zalewy, pokroić w średnią kostkę.
  • 3. Rosół zagotować. Do gorącego wsypać żelatynę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.
  • 4. Groszek i kawałki śledzia układać na przemian w małych pojemniczkach na galaretkę lub w kubeczkach po lodach.
  • 5. Następnie przygotowane pojemniczki zalać letnim rosołem z żelatyną. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Porady

Można użyć groszku konserwowego, jednak ten mrożony ma ładniejszy kolor. Do potrawy można też dodać mrożoną marchewkę pokrojoną w kostkę lub ugotowane na twardo jajo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować