Tuszonka domowa w galarecie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Doskonała domowa wędlina.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg cienkiego surowego boczku
    4 dag soli peklowej
    10 ząbków czosnku
    liście laurowe
    ziele angielskie
    10 łyżek żelatyny
    ok 1 litra wody
    pieprz mielony do smaku

Tuszonka domowa w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1tephml 1. Boczek nacieramy solą peklową, pozostawiamy na dobę w chłodnym miejscu. Po tym czasie przygotowujemy 5 słoików 0,5 litrowych. Na spód każdego wrzucamy po 2 ząbki czosnku, 5 ziel angielskich, 2 liście laurowe. Boczek dzielimy na 5 części, każdą zwijamy w rulon i umieszczamy w słoiku. Z litra wody odlewamy 1 szklankę i zalewamy nią żelatynę, gdy napęcznieje dodajemy ją do pozostałej wody i podgrzewamy aż żelatyna się rozpuści. Płyn wlewamy do słoików, tak aby pokrył boczek, dodajemy odrobinę pieprzu. Pasteryzujemy ok 2 godzin na wolnym ogniu, studzimy.

Porady

Tak przygotowana tuszonka może stać w chłodnym miejscu nawet 3-4 miesiące.

Komentarze

Podobne przepisy