1,5 kg cienkiego surowego boczku
4 dag soli peklowej
10 ząbków czosnku
liście laurowe
ziele angielskie
10 łyżek żelatyny
ok 1 litra wody
pieprz mielony do smaku
Tuszonka domowa w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek nacieramy solą peklową, pozostawiamy na dobę w chłodnym miejscu. Po tym czasie przygotowujemy 5 słoików 0,5 litrowych. Na spód każdego wrzucamy po 2 ząbki czosnku, 5 ziel angielskich, 2 liście laurowe. Boczek dzielimy na 5 części, każdą zwijamy w rulon i umieszczamy w słoiku. Z litra wody odlewamy 1 szklankę i zalewamy nią żelatynę, gdy napęcznieje dodajemy ją do pozostałej wody i podgrzewamy aż żelatyna się rozpuści. Płyn wlewamy do słoików, tak aby pokrył boczek, dodajemy odrobinę pieprzu. Pasteryzujemy ok 2 godzin na wolnym ogniu, studzimy.
Porady
Tak przygotowana tuszonka może stać w chłodnym miejscu nawet 3-4 miesiące.
Komentarze