Tureckie bułeczki z czarnuszką.

4.5 (154 ocen)

Te małe kuleczki z serowym farszem są mięciutkie, delikatne i co najważniejsze przygotowuje się je łatwo i szybko. Możemy zjeść pyszne śniadanko, mogą też stanowić smaczną przekąskę. Farsz możemy urozmaicić. W Turcji jadłem "peynirli pogaca" z nadzieniem z sera feta, twarogowego i żółtego .

Składniki:

  • Ciasto na 10 kuleczek.
    175 g maki
    75 g jogurtu
    3 łyżki oleju
    1 białko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    sól.

    Nadzienie.
    100g sera feta
    1 łyżka mleka
    1 żółtko do posmarowania
    1 łyżka czarnuszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Tureckie bułeczki z czarnuszką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tureckie bułeczki z czarnuszką. 1. Jogurt wymieszać z olejem, białkiem i szczyptą soli.
    Mąkę z proszkiem połączyć z mieszaniną jogurtową i wyrobić ciasto. Uformować kulki o wielkości 5 cm.
    Fetę pokruszyć, dodać mleko, dobrze wymieszać .
    Każdą kulkę rozpłaszczyć, nałożyć łyżeczkę sera i dokładnie zalepić. Posmarować żółtkiem, obsypać czarnuszką i upiec na rumiano w temp.180stop.
    Smacznego.

Porady

Farsz można wzbogacić posiekanymi ziołami. Moje są najprostsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować