Turecki fez

0 (0 ocen)

Turecki fez.

Składniki:

  • 1 kg pomidory
    2 łyżki bułka tarta
    1 łyżeczka tymianek
    1 łyżka bazylia świeża posiekana
    0,5 łyżeczki przyprawy Kucharek
    2 ząbki czosnek
    2 łyżki oliwa z oliwek
    20 dag mięso mielone wieprzowe
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    majeranek
    sól
    pieprz
    10 dag ryż ugotowany
    10 dag mozzarella starta

Turecki fez - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory, najlepiej owalne przekroić na 4 części i wykroić środek zawierający pestki i sok . Fileciki położyć na papierze kuchennym, osuszyć.
    Bulkę tartą wymieszać z tymiankiem, bazylią, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać przyprawę do dań Kucharek ( można sól) i całość wymieszać z oliwą z oliwek.
    Otrzymaną pastą posmarować pomidorki, ułożyć na wysmarowanej oliwą blasze i piec w temperaturze 190 oC około 30 minut.
    Cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć na patelni, dodając zmielone mięso, pozostałe przyprawy i ugotowany ryż. Całość wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Do schłodzonego mięsa dodać startą mozzarellę, całość jeszcze raz wymieszać. Farszem napełnimy nasz fez.
    Przygotować formę w której będziemy piec pomidory. Ja użyłem metalowej miseczki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przesmarować olejem i układać na dnie i po boku upieczone i lekko przestudzone pomidory, skórką do papieru. Na ułożone pomidory nałożyć mięso. Całość przykryć pomidorami i piec w temperaturze 180 oC 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy