Tulipany z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zacznij od ustawienia piekarnika na 220°C. Pokrój pora wzdłuż, wymyj pod bieżącą wodą i pokrój na cienkie kawałki. Rozgrzej patelnię, dodaj oliwę i ząbek czosnku, smaż około minuty. Teraz dołóż pora. Smaż, aż warzywo będzie lekko miękkie, a woda odparuje.
2.Pokrój filety na 1 cm kwadraciki, włóż na patelnię i smaż, aż kurczak będzie lekko zarumieniony i miękki. Teraz wymieszaj koncentrat, pastę curry, pomidory suszone i bazylię w blenderze albo ręcznie, do uzyskania dość jednolitej masy. Dodaj sól i pieprz do smaku. Dodaj pastę do kurczaka i smaż, aż kurczak będzie w całości nią pokryty. Odłóż do ostygnięcia.
3.Następnie rozłóż arkusz ciasta francuskiego na blacie i pokrój na 6 równych kawałków. Każdy z nich włóż do kokilek (ówcześnie wysmarowanych masłem) albo silikonowych foremek do muffinów. Lekko nakłuj ciasto, aby z bardzo nie urosło i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz 10-15 minut, w zależności od piekarnika, do uzyskania złotego koloru. Wyjmij i ostudź na kratce.
4.Kiedy „tulipany” są już ostudzone, przełóż farsz do nich, lekko dociskając (w ten sposób nałóżmy więcej farszu). Podawaj jeszcze lekko ciepłe albo w temperaturze pokojowej. Gwarantuje, że nasze „tulipanki” nie zdążą zapuścić korzeni na Twoim stole.
Smacznego!
Komentarze