Tunel z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Lekkie i dietetyczne ciasto z musem truskawkowym, orzeźwia w upalne dni.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Masa truskawkowa:
    2 galaretki truskawkowe
    ok. 1 kg truskawek

    Masa śmietankowa:
    250 ml śmietanki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny

    Ponadto: wiórki czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Mus Musy

Tunel z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić z solą, dodać cukier, żółtka. Do ubitych żółtek wsypywać mąkę z proszkiem delikatnie mieszając, na końcu dodać olej. Wylać na blachę wyłożoną pergaminem o wymiarach 21x 33 cm .Piec w temperaturze 160 stopni ok. 35-40 minut.
  • 2. Truskawki zmiksować (trochę zostawić w całości). Musu ma być 2 szklanki.
  • 3. Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody. Ostudzone połączyć z musem truskawkowym i truskawkami.
  • 4. Łódkowatą foremkę o wym. 10x33 cm wyłożyć folią. Na folię położyć biszkopt i wylać tężejącą galaretkę z musem. Zostawić w lodówce do stężenia.
  • 5. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, połączyć z rozpuszczoną żelatyną w niewielkiej ilości wody.
  • 6. Stężałe ciasto wyłożyć na tacę do góry dnem, posmarować masą śmietankową i posypać wiórkami czekoladowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować