Tunel z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić z solą, dodać cukier, żółtka. Do ubitych żółtek wsypywać mąkę z proszkiem delikatnie mieszając, na końcu dodać olej. Wylać na blachę wyłożoną pergaminem o wymiarach 21x 33 cm .Piec w temperaturze 160 stopni ok. 35-40 minut.
2.Truskawki zmiksować (trochę zostawić w całości). Musu ma być 2 szklanki.
3.Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody. Ostudzone połączyć z musem truskawkowym i truskawkami.
4.Łódkowatą foremkę o wym. 10x33 cm wyłożyć folią. Na folię położyć biszkopt i wylać tężejącą galaretkę z musem. Zostawić w lodówce do stężenia.
5.Śmietankę ubić z cukrem pudrem, połączyć z rozpuszczoną żelatyną w niewielkiej ilości wody.
6.Stężałe ciasto wyłożyć na tacę do góry dnem, posmarować masą śmietankową i posypać wiórkami czekoladowymi.
Komentarze