Tuńczyk ze szpinakiem w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na suchej patelni odparować szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
2.Pokruszoną fetę przełożyć do miseczki i połączyć ze śmietaną i przekrojonymi na pół oliwkami.
3.Ciasto francuskie podzielić na pół i ponacinać ( po obu stronach ciasta, zostawiając pusty środek) pod ukosem na 1,5 cm paski. Na środku ciasta wyłożyć po połowie szpinak,
4.na szpinak położyć ser z oliwkami,
5.a na wierzchu osączonego tuńczyka.
6.Z paseczków ciasta przeplatać warkocz, tak, aby zakryć cały farsz
7.Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.przez ok.30-40 min do zrumienienia ciasta. Smacznego!
Komentarze