Tuna rolls

0 (0 ocen)

Sushi z tuńczykiem

Składniki:

  • 5 arkuszy prasowanych wodorostów nori
    250 g ryżu do sushi

    sos do ryżu:
    3,5 łyżki octu ryżowego
    1,5 łyżki cukru
    0,5 łyżeczki soli

    dodatki:
    100 g łososia wędzonego
    1 puszka tuńczyka w kawałkach w wodzie
    1 ogórek
    3 paluszki surimi
    serek philadelphia
    1/4 awokado
    cienki szczypiorek

    do podania:
    sos teryiaki
    marynowany imbir
    pasta wasabi

Tuna rolls - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w 1,5 szklanki wody. Składniki sosu podgrzać do rozpuszczenia, a następnie dodać do ugotowanego ryżu. Wymieszać i wystudzić.

    Na arkusz nori nałożyć do 3/4 długości ryż. Na ryżu rozsmarować serek, na to ułożyć kawałki tuńczyka, paski ogórka i szczypiorek. Zwinąć przy pomocy maty.

    U mnie 2 rollsy z łososiem, 2 z tuńczykiem i 1 z surimi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy