Twarożek z jabłkiem i cynamonem

5 (193 ocen)

  • 5 min

Ciekawy pomysł na miłe rozpoczęcie dnia. Idealne dla osób, którym znudziły się j.ż kanapki oraz dla dzieci, które nie przepadają za twarogiem i jabłkiem w czystej (jawnej) postaci.

  • 5 min

Składniki:

  • * 100 g chudego twarogu
    * słodkie, czerwone jabłko
    * garść rodzynek, żurawiny lub innych suszonych owoców
    * garść otrębów (polecam owsianych lub granulowanych) lub ulubionych płatków
    * 2 łyżeczki miodu
    * łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Twarożek z jabłkiem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    2. Ze startego jabłko do szklaneczki odciskamy nadmiar soku.
    3. W miseczce widelcem rozcieramy twaróg.
    4. Dodajemy do niego sok z odciśniętego odciśniętego jabłka, tyle aby ser dał się rozrobić na gładką masę.
    5. Do miseczki dokładamy jabłko.
    6. Wsypujemy sparzone rodzynki, żurawinę lub inne suszone owoce.
    7. Posypujemy cynamonem.
    8. Dodajemy otręby lub płatki.
    9. Całość polewamy miodem.

Porady

Dobrze jeżeli jabłko wykorzystamy razem ze skórką, ponieważ podczas obierania pozbywamy się jednocześnie części jabłka, pomiędzy skórką, a miąższem, która jest najbardziej bogata w witaminy. Deser bardzo dobrze komponuje się również z migdałami oraz orzechami. Płatki lub otręby przed dodaniem do miseczki można podprażyć na patelni. Jeżeli ktoś ma dzieci, to polecam włączenie ich w proces tworzenia tego dania, co rozbudzi ich wyobraźnię i pobudzi apetyt. Ważne jest, aby dodać słodkie jabłko, ponieważ zawarta w nim fruktoza sprawi, że deser będzie słodszy. Przez co nie trzeba będzie dosładzać go cukrem w innej postać i dodawać zbędnych kalorii

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować