Twarogowe knedle ze śliwkami i morelami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Swój wyjątkowy smak zawdzięczają chrupkiej posypce z karmelizowanych migdałów- koniecznie ją wypróbujcie- okrasa z bułki tartej na masełku, choć również ma swój urok, pozostaje daleko w tyle!

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    · ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
    · 300-400 g zmielonego twarogu
    · jajko
    · żółtko
    · ok. szklanki mąki pszennej
    · 4 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    · ok. 14 śliwek lub małych moreli (z podanych proporcji wychodzi właśnie tyle knedli)
    · 2 duże łyżki zmielonego sera
    · łyżka brązowego cukru

    Migdałowa posypka:
    · ok. 80 g masła
    · 2-3 łyżki cukru trzcinowego
    · 100 g płatków migdałowych

    Sos jogurtowo-śmietanowy:
    · 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
    · 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    · cukier waniliowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Knedle Sos jogurtowy

Twarogowe knedle ze śliwkami i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Knedle-
    iemniaki przepuszczamy przez praskę, łączymy z twarogiem, jajkiem, żółtkiem i cukrem. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając mąkę. Ciasto ma mieś dość luźną konsystencję, ale musi odchodzić od dłoni.
    · ok. 14 śliwek lub małych moreli (z podanych proporcji wychodzi właśnie tyle knedli)
    · 2 duże łyżki zmielonego sera
    · łyżka brązowego cukru

    Owoce przecinamy na pół, pozbawiamy pestek. W miejsce pestki umieszczamy łyżeczkę sera wymieszanego z cukrem- każdy owoc zamykamy. Tak przygotowane owoce otulamy ciastem, formując zgrabne kulki. Knedle za pomocą łyżki cedzakowej kładziemy do osolonego wrzątku. Od momentu kiedy wypłyną, gotujemy jeszcze ok. 3-4 minuty, następnie przekładamy je na chwilę do zimnej wody. Podajemy z sosem jogurtowo-śmietanowym oraz migdałową
    posypką.
  • 2. Migdałowa posypka-
    Masło topimy na patelni, dodajemy cukier oraz migdały - trzymamy na małym ogniu do momentu, aż migdały ładnie się zezłocą i pokryją warstewką karmelu.
  • 3. Sos jogurtowo-śmietanowy:
    · 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
    · 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    · cukier waniliowy do smaku
    Wszystkie składniki ze sobą łączymy.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Morele Śliwki Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować