TRZESZCZĄCY PRZEKŁADANIEC

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

To słodkie ciasto dostałam od koleżanki. Mój mąż jest łasuchem na słodycze więc zajada się przekładańcem że aż mu się uszy trzęsą.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki
    15 dag smalcu
    łyżka masła
    18 dag cukru pudru
    3 łyżki gęstej śmietany
    3 żółtka
    cukier waniliowy
    łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    kostka masła
    pół szklanki cukru pudru
    żółtko
    3 łyżki gęstej śmietany
    aromat cytrynowy
    kieliszek spirytusu
    dżem z czarnej porzeczki lub malinowy
    Polewa czekoladowa:
    1/4 margaryny
    pół szklanki cukru kryształu
    3 łyżki wody
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Trzeszczący przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ze składników ciasta zagnieść ciasto, zawinąć w folie i schłodzić ok godz w lodówce.
    2. Po godzinie ciasto podzielić na trzy części i upiec 3 placki w natłuszczonej i obsypanej bułką tartą blaszce ok 20 min w temp 180 C.
    3. Po upieczeniu placki schłodzić i przygotować krem.
    4. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy żółtko, śmietanę, aromat, a na końcu spirytus.
    5. Przekładamy placki
    6. Kolejność przekładania: placek, dżem, krem, placek, dżem, krem, placek
    7. Ze składników polewy robimy polewę czekoladową i jak trochę ostygnie polewamy ciasto.
    Trzeszczący przekładaniec najlepiej smakuje na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować