Truskawki zapiekane w koglu moglu

4.49 (174 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Podobne truskawki jadłam w zamku w Krokowej.Przepis to nic innego jak połączenie truskawek z koglem-moglem.Efekt smakowy wręcz cudowny...

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - truskawki świeże: 100 gramów
    - jajka surowe: 2 sztuki
    - cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
    - cukier brązowy (lub cukier kryształ): 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Truskawki zapiekane w koglu moglu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • truskaweczki 1. Truskawki umyć,pozbawić szypułek,pokroić na małe kawałki.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym(naczynie na 1 porcję).
  • truskawki z cukrem 2. Truskawki posypać cukrem waniliowym lub polać ekstraktem z wanilii.
  • kogel-mogel 3. Rozbić jajka,oddzielić białka od żółtek.Żółtka utrzeć z brązowym cukrem(kogel-mogel).
  • trusk z koglem 4. Koglem moglem polać truskawki i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut.Kogel mogel powinien być zapieczony jak na zdjęciu,z góry podpieczony,kremowo-płynny.
  • owoce w koglu-moglu 5. Po wyjęciu z piekarnika poczekać tylko chwilę,aby naczynie lekko ostygło.Truskawki podawać bardzo ciepłe.Smak tego deseru jest niebiański.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Truskawki Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Wesele

Podobne przepisy

To może cię zainteresować