Truskawki w syropie na zimę

5 (183 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Truskawki w syropie doskonale sprawdzą sie zimową porą. Owoce można wykorzystac do deserów, placków lub wypieków. Syrop natomiast doskonale smakuje rozrobiony wodą jako smaczny napój. Dzięki dodatkowi cytryny i kwasku owoce jak i syrop nie są mdłe a lekko kwaskowe i wyraziste.

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • (na 4 litrowe słoiki)
    Truskawki
    1,6l wody
    800g cukru
    4 łyżeczki kwasku cytrynowego
    4 plastry cytryny
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Truskawki w syropie na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce myjemy i odszypułkowujemy. Najlepiej w ramach słoika wybrać owoce podobnej wielkości. Truskawki okładamy luźno w słoiku do ¾ jego wysokości. Na wierzch układamy plasterek cytryny bez skórki i białego miąższu. Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier oraz kwasek cytrynowy. Ciepłym syropem zalewamy owoce. Pasteryzujemy przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować