Truskawki duszone w czerwonym winie z owsiano – kokosową kruszonką.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Letnia wariacja na temat tradycyjnego crumble bez użycia piekarnika. Prosty, domowy deser w restauracyjnym stylu. Pyszny o każdej porze.

  • 30 min

Składniki:

  • truskawki:

    500g truskawek
    3 łyżki cukru trzcinowego demerara
    1 łyżka melasy
    1 laska wanilii
    1/2 szklanki czerwonego wina deserowego, użyłam półsłodkiego
    1 łyżka masła

    kruszonka:

    70g płatków owsianych
    70g wiórków kokosowych
    3 łyżki trzcinowego cukru demerara
    2 łyżki masła

    bita śmietana lub lody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Crumble Wina

Truskawki duszone w czerwonym winie z owsiano – kokosową kruszonką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki.
  • 2. W garnku roztapiamy masło i dorzucamy pokrojone truskawki. Słodzimy cukrem i melasą
  • 3. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, wyskrobujemy ziarenka i dodajemy wszystko do truskawek.
  • 4. Dolewamy wino i dusimy na średnim ogniu bez przykrycia ok 10-15 minut, do lekkiego zredukowania i zagęszczenia się sosu.
  • 5. Na osobnej patelni roztapiamy masło.
    Mieszamy płatki owsiane z wiórkami i cukrem i podsmażamy na maśle często mieszając do zrumienienia.
  • 6. Ciepłe truskawki wykładamy na miseczki, posypujemy kruszonką i dodajemy bitą śmietanę lub lody.

Porady

Poza sezonem truskawkowym polecam wykorzystać inne miękkie owoce np maliny, porzeczki, jeżyny itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Płatki Truskawki Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować