Pączki jakie są,wszyscy wiemy...smaczne!Gdyby tak sprawić,żeby były jeszcze lepsze?Ta myśl podsunęła mi ów pomysł na mini-pączki prosto do rączki,z truskawkami i bitą śmietaną.
Truskawka na pączku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować mleko,lekko przestudzić.Do ciepłego dodać 2 łyżki mąki,pokruszone drożdże i łyżkę cukru.Masło roztopić w rondelku,odstawić.
2.Żółtka utrzeć z resztą cukru,wlać do rozczynu drożdżowego.Dodać mąkę,rum,skórkę z cytryny,ekstrakt waniliowy.Wyrobić ciasto,w trakcie wyrabiania dodać roztopione (przestudzone)masło.Ciasto powinno odchodzić od dłoni,wówczas jest właściwie wyrobione.
3.Formować malutkie pączki,odstawić w ciepłe miejsce(do wyrośnięcia).Pączusie wrzucać na gorący olej,przykryć( w głębokim,wysokim garnku z pokrywką).Kiedy będą złote,szybko wyjąć na kuchenny ręcznik papierowy,aby obciekły.Nie dopuścić,aby były zbyt spieczone.Ostudzone posypać waniliowym cukrem pudrem.Śmietanę ubić na sztywno.
4.Ściąć górę każdego pączusia(1/3 wysokości pączka),szprycą nałożyć bitą smietanę.Umyć truskawki,pozbawić szypułek,przeciąć pionowo na ćwiartki.
5.Ćwiartki truskawek ułożyć na bitej śmietanie(jak na zdjęciu).
Moja uwaga-bitą śmietanę i owoce nakładać przed podaniem pączków.Wówczas będą ładnie wyglądać.Małych pączków z tej porcji wychodzi bardzo dużo,można zrobić kilka większych i małe.
Komentarze