Truskawkowy pucharek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, żółtka na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok 15 minut w 180 stop. w standardowej brytfance 25x40.
Po wystudzeniu za pomocą literatki wykrawamy krążki z biszkoptu.
2.Masa: wszystkie składniki wkładamy do jednego garnka miksujemy na jednolita masę i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje, do gorącego budyniu dodajemy kostkę masła i za pomocą łyżki energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Studzimy.
3.Mus truskawkowy:
Truskawki miksujemy dodajemy 3 suche galaretki truskawkowe i zagotowujemy , jak tylko zaczną się gotować wyłączamy i studzimy.
4.2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 0.5 litra wody i studzimy.
5.Wykonanie:
Do pucharka po kolei układamy począwszy od dołu: biszkopt - masa budyniowa - mus truskawkowy - galaretka truskawkowa.
Porady
Do wykonania deseru można wykorzystać truskawki świeże oraz mrożone.
Komentarze