Ciasto truskawkowy landrynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywna piane. Następnie partiami dodawać cukier. Gdy nie będzie wyczuwalny dodawac po 1 żółtku. Na koniec delikatnie dodać maki i kakao, wymieszać. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st ok 35 min do tzw suchego patyczka.
2.Czerwona galaretke przygotowac wg przepisu na opakowaniu. Truskawki umyc, obrac z szypulek.
Blache wylozyc folia spozywcza. Na folii ulozyc truskawki, zalac galaretka. Zostawic az stezeje.
Nastepnie zielona galaretke rozrobic w 1 szkl wody. Zostawic do wystygniecia. Sniezke ubic mikserem w 3/4 szkl mleka. Powoli wlewac do masy galaretke. Dokladnie wymieszac zostawic az masa bedzie tezala, wowczas wylewamy na warstwe z truskawkami. Schlodzic w lodowce.
kolejna galaretke rozrobic w 1 i 1/2 szkl wody i tezejaca wylac na sniezke.
3.Rozpuscic cukierki w malym garnuszku podlewajac ok 3 lyzkami wody.Miekka margaryne ubic z cukrem az bedzie biala i puszysta. Stopniowo po lyzce dodawac ser, na koniec wlac rozpuszczone cukierki mietowe. Mase wylozyc na galaretki. Przykryc biszkoptem. Zostawic do stezenia. Najlepiej na cala noc.
Komentarze