Truskawkowy kopiec kreta

4.5 (160 ocen)

Kopiec kreta to dość popularne i wiele razy robione ciasto. Jednak ciągle można z nim eksperymentować!!! Mój kopczyk wyrósł w truskawkach:). Śmietankowo -truskawkowy środek idealnie komponuje się z czekoladowym ciastem.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 20 cm
    Ciasto:
    • 150 g mąki,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 1,5 łyżki kakao,
    • 80 g cukru,
    • 70 g margaryny
    • 1 duże jajko lub 2 małe,
    • 90 ml mleka,
    • ¾ tabliczki deserowej czekolady,
    Masa truskawkowo-śmietankowa:
    • około 0,6 kg truskawek,
    • 6 łyżeczek żelatyny,
    • 0,5 litry śmietanki 30%,
    • Około 3 łyżki cukru (według uznania do smaku),
    Dodatkowo:
    • Masa marcepanowa do wykonania kreta,
    • Odrobinę kakao do zabarwienia marcepanu,
    • Liście, kwiaty i owoce truskawek do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Truskawkowy kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sypkie składniki 1. Masło rozpuszczamy i studzimy.
    W misce łączymy sypkie składniki (mąka, proszek do pieczenia, kakao).
    Czekoladę siekamy w kostkę.
  • dodanie czekolady do ciasta 2. ajko wybijamy do miski. Dokładamy cukier i ubijamy aż masa będzie puszysta.
    Do puszystej dokładamy wymieszane sypkie składniki. Wlewamy mleko oraz tłuszcz. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy pokrojoną czekoladę i mieszamy delikatnie.
  • wydrążone ciasto 3. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowana tortownicę i pieczemy około 40 minut w 180˚C.
    Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.
    Z ostygniętego ścinamy górę oraz łyżką wydrążamy środek ciasta, pozostawiając boki oraz dno.
  • pokruszone ciasto 4. Ścięte kawałki rozkruszamy w palcach lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Będzie ono potrzebne do wykończenia.
  • mus z żelatyną 5. Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklance wody.
    Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Część owoców miksujemy, tak by uzyskać 1 szklankę musu truskawkowego. Pozostałe owoce pozostawiamy w całości.
    Uzyskamy mus przelewamy do garnka, dodajemy do niego cukier i podgrzewamy całość do momentu jak cukier się rozpuści. Gotowy mus delikatnie studzimy i łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Mieszamy. Masa może być delikatnie ciepła.
  • dodanie musu do smietanki 6. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Gdy będzie gotowa wlewamy do niej truskawkowy mus z żelatyną. Całość dokładnie miksujemy.
  • wylanie pierwszej warstwy 7. Tak przygotowaną śmietankę wylewamy porcjami na wydrążone ciasto czekoladowe. Po wyłożeniu pierwszej warstwy układamy na śmietance część truskawek.
  • uformowane ciasto 8. Kolejno wykładamy tężejącą śmietankę oraz truskawki (i tak do wykorzystania wszystkich składników). Wykładając masę śmietankową formujemy kopiec. Gotowy posypujemy dokładnie wcześniej rozkruszonym ciastem. Ciasto delikatnie dociskamy. Gotowe wstawiamy do lodówki by śmietanka dobrze zastygła.
  • kret 9. Część masy marcepanowej zabarwiamy kakao i formujemy z niej głowę i ręce kreta. Z jasnej masy formujemy noc i palce. Tak przygotowanego krecika układamy na naszym kopcu:).

Porady

Dekoracja z masy marcepanowej wymaga naprawdę niewiele czasu, a ucieszy oko naszych małych gości:).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować