Truskawkowy jogurtowiec - letnie orzeźwienie

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Na upalne dni, gdy nie mamy ochoty na wypieki, polecam bardzo smaczne i efektowne ciasto bez pieczenia. Truskawkowy jogurtowiec to połączenie jogurtu greckiego z miodem oraz truskawek zatopionych w galaretce.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki na masę jogurtową:
    800g jogurtu greckiego gęstego
    4 łyżki cukru pudru
    4 łyżki płynnego miodu
    6 łyżeczek żelatyny
    1/3 szklanki mleka na każdą warstwę jogurtową

    Składniki na warstwę truskawkową:
    2 galaretki truskawkowe
    800ml wody
    około 300g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Truskawkowy jogurtowiec - letnie orzeźwienie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przygotowania użyłam metalowej foremki na babkę o średnicy 22cm. Składniki podane poniżej są na dwie warstwy jogurtowe i dwie warstwy z galaretką. Robiłam etapami, po jednej warstwie, czyli na jedną warstwę jogurtową użyłam połowę składników i podobnie przy warstwie z galaretką.
    I WARSTWA TRUSKAWKOWA:
    Gotujemy galaretkę w 400ml wody i odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki myjemy i osuszamy. Gdy galaretka przestygnie wlewamy na dno foremki ale tylko tyle żeby przykryć dno i układamy truskawki do góry nogami (stroną gdzie była szypułka do dołu). Najlepsze są małe a jak większe, to kroimy. Wkładamy do lodówki aby galaretka zastygła. Gdy zastygnie wlewamy płynną galaretkę, tyle aby przykryć całe truskawki i wkładamy z powrotem do lodówki.
    II WARSTWA JOGURTOWA:
    Warstwę jogurtową możemy wlać dopiero wtedy, gdy pierwsza warstwa z galaretką stężała. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki mleka, podgrzewając lub w mikrofali. Do jogurtu dodajemy 2 łyżki cukru pudru (można przesiać ale niekoniecznie) i 2 łyżki miodu, całość mieszamy łyżką. Gdy żelatyna wystygnie (nie może być ciepła) przelewamy ją do miski i do tej żelatyny dodajemy po łyżce jogurtu i mieszamy, dodajemy i mieszamy i tak do wyczerpania jogurtu. Robiąc w ten sposób unikniemy ewentualnego "serka jogurtowego" i masa będzie gładka bo o taką nam chodzi. Gotową masę wlewamy na zastygniętą warstwę z galaretką. Potrząsamy blaszką aby warstwa była równa.
    III WARSTWA TRUSKAWKOWA:
    Robimy tak samo jak przy pierwszej i trzymamy się zasady, że poprzednia warstwa musi być zastygnięta.
    IV WARSTWA JOGURTOWA:
    Powtarzamy czynności jak przy drugiej.

    Wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
    Najważniejszy moment to wyciągnięcie jogurtowca z foremki. Do większej miski wlewamy gorącą wodę i zanurzamy dosłownie na chwilę, na 3 sekundy, nie dłużej bo masa i galaretka bardzo szybko rozpuszczają się. Jeśli nie chce wyjść czynność powtarzamy.

Porady

Można użyć dowolne owoce i dopasować smak galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jogurt Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować