TRUSKAWKOWY DESER z LIMONCELLO a'la TIRAMISÙ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pewnie wielu z Was zna ten pyszny letni deser. Ja proponuję Wam jego wersję z cytrynowymi ciasteczkami i truskawkową galaretką. Polecam!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • na ok. 4 porcje:

    ok 12 ciasteczek (najlepiej o smaku cytrynowym)

    250 g dojrzałych truskawek
    ok. 5 g żelatyny (u mnie w płatkach)

    250 ml śmietany kremówki 30-36%
    150 g serka maskarpone
    ok. 50 g cukru pudru
    50 ml cytrynowego likieru limoncello

    do dekoracji:
    truskawki
    mięta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Truskawkowy deser z limoncello a'la tiramisù - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce dokładnie umyj pod bierzącą wodą i zmiksuj blenderem. Przełóż do rondelka i doprowadź do wrzenia (opcjonalnie wg uznania dodaj cukier).
  • 2. Przygotuj żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja moją namaczam na 5 min. w zimnej wodzie, a następnie dokładnie wyciskam) i dodaj do gorących truskawek. Dokładnie rozpuść żelatynę i tak przygotowaną "galaretkę" wylej na tackę lub duży talerz i wystudź. Jak galaretka zastygnie pokrój ją na kosteczkę.
  • 3. Zimną śmietanę ubij na pianę (nie za sztywną), a następnie delikatnie mieszając dodaj do serka maskarpone połączonego z cukrem.
  • 4. Przygotuj 4 pucharki, w których przygotujesz deser.Rozgrusz ciasteczka i połowę z nich wyłóż na dno każdego pucharka, a następnie skrop odrobiną likieru. Teraz stwórz wartwę ze ubitej śmietany z mascarpone. Teraz dodaj pokrojoną galaretke, a następnie powtórz warsty: biszkopty skropione sokiem, śmietana z maskarpone i zakończ warstwą galaretek truskawkowych.
  • 5. Tak przygotowane deserki włóż na min. 1 godzinę do lodówki.Udekoruj świeżymi truskawkami i miętą.
    Buon Appetito!

Porady

Do przygotowania tego deseru można użyć owoców świeżych lub mrożonych. Zamiast truskawek można użyć malin (w tym przypadku zmiksowane owoce przed pogrzaniem nalepiej przetrzeć przez sitko w celu pozbycia się pestek). Likier cytrynowy można zastąpić sokiem z cytrynyrozcieńczony w odrobinie wody z cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Maliny Mascarpone Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować