Pół kg truskawek + kilka do dekoracji
3 galaretki truskawkowe
3 łyżki cukru pudru
2 śnieżki
350 ml mleka (zimnego)
5 łyżeczek żelatyny
biszkopty okrągłe do tortownicy (26 cm)
Truskawkowy torcik bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę wyłożyć biszkoptami.
Truskawki (świeże lub mrożone) zmiksować z cukrem pudrem.
Galaretki rozpuścić każdą w 1 szkl. wrzątku ( osobno ),ostudzić.
Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody,gdy napęcznieje wstawić do ciepłej wody, aby się rozpuściła.
2.2/3 musu z truskawek zmiksować z jedną ostudzoną galaretką i 1/2 żelatyny.Miksować na dużych obrotach do spienienia.
Wylać na biszkopty i wstawić do lodówki.
W tym czasie ubić śnieżki , dodać drugą galaretkę i resztę truskawek i żelatyny zmiksować dokładnie i wylać do tortownicy.
Na wierzchu ułożyć truskawki i zalać trzecią galaretką .
Schłodzić 2-3 godziny.
Komentarze