Truskawkowo-śmietankowe ciasto

5 (150 ocen)

Ciasto szybko powstaje, jest lekkie, orzeźwiające i PYSZNE!!!Delikatna śmietanka idealnie smakuje z orzeźwiającą masą truskawkową i puszystym biszkoptem:).

Składniki:

  • Blaszka 24x36cm
    Biszkopt:
    • 5 jajek,
    • 5 łyżek cukru,
    • 5 łyżek mąki,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    • Łyżka oleju,
    • Szczypta soli
    Masa truskawkowa:
    • 1 kg truskawek,
    • 2 budynie malinowe,
    • 2 galaretki truskawkowe,
    • ¾ szklanki wody do rozpuszczenia budyniu,
    • 0,5 szklanki wody do gotowania,
    • Cukier do smaku (około 2 łyżki),
    Śmietanka:
    • 0,5 litra śmietanki 30 %,
    • 1 łyżka cukru,
    • 4 łyżeczki żelatyny,
    • 1/3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Truskawkowo-śmietankowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Delikatnie łączymy składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 20 minut w 180˚C. Gotowy biszkopt studzimy.
    Z przestudzonego biszkoptu ścinamy cienką górną warstwę. Następnie ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Będzie ona stanowiła wykończenia ciasta.
  • dodanie galaretki 2. Następnie do masy truskawkowej wsypujemy galaretki i cukier do smaku. Mus dokładnie mieszamy do rozpuszczenia galaretek.
  • miksowanie truskawek 3. MASA TRUSKAWKOWA:
    Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Tak przygotowane miksujemy. Do zmiksowanych wlewamy 0,5 szklanki wody. Całość stawiamy na gazie i podgrzewamy do zagotowania.
  • wykładanie masy na biszkopt 4. W oddzielnym garnuszku we wodzie rozpuszczamy budynie. Gotową mieszaninę wlewamy do masy truskawkowej. Całość zagotowujemy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
    Letnią masę wylewamy na biszkopt. Pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia masy.
  • ubijanie śmietanki 5. ŚMIETANKA:
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier. Gdy ten dokładnie wymieszamy wlewamy żelatynę. Dokładnie mieszamy.
  • wylana śmietanka 6. Śmietankę wylewany na zimną masę owocową.

  • wykończenie 7. Całość posypujemy startym wcześniej biszkoptem.
    Ciasto odstawiamy do chłodu by śmietanka zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować