Truskawkowiec z galaretkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepyszne ciasto do niedzielnej kawusi

  • 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT
    2 łyżeczki proszek do pieczenia
    1 łyżka mąka ziemniaczana
    1/2 szkl cukier
    6 szt jajka
    1 szkl mąka
    1 łyżka ocet 10%
    sól
    PIANKA
    galaretka agrestowa -1 opak
    galaretka truskawkowa -1 opak
    galaretka cytrynowa -1 opak
    mleko skondensowane-niesłodkie -1 puszka
    kakao -1 łyżka
    MUS TRUSKAWKOWY
    śmietana 24% - 1 kubek 250 g
    truskawki świeże -1 kg
    galaretki truskawkowe -2 opak
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowiec z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Truskawkowiec z galaretkami 1. BISZKOPT
    Białka oddzielić od żółtek. Obie mąki wymieszać ze sobą, dodając proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier, ubijać. Stopniowo dodawać do ubitej piany żółtka, ocet i przesiać przez sito mąki z proszkiem, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy,włożyć do piekarnika, piec 30 minut w 170 stop.
  • Truskawkowiec z galaretkami 2. PIANKA
    Galaretki rozpuścić każdą w 1 szkl wrzącej wody, wymieszać odstawić do lekkiego stężenia
  • Truskawkowiec z galaretkami 3. Mocno schłodzone mleko ubić na sztywno, podzielić na 4 części. Do pierwszej części dodać galaretkę truskawkową Druga to galaretka cytrynowa Trzecia to galaretka -agrestowa Czwarta to kakao. Wszystkie części ubić z mlekiem skondensowanym.
  • Truskawkowiec z galaretkami 4. MUS TRUSKAWKOWY
    Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji. Do miksera wrzucić truskawki,dodać śmietanę, zmiksować. Mus truskawkowy przelać do rondla,doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając. Zdjąć z ognia,wsypać galaretki,dokładnie wymieszać, odstawić.
  • Truskawkowiec z galaretkami 5. Ostudzony biszkopt przekroić na połowę.
    PRZEŁOŻENIE CIASTA
    1 biszkopt 2 pianka kakaowa 3 pianka truskawkowa 4 pianka cytrynowa 5 mus truskawkowy 6 pianka agrestowa 7 biszkopt 8 pianka kakaowa 9 mus truskawkowy
  • Truskawkowiec z galaretkami 6. Na musie truskawkowym ułożyć pokrojone w plastry truskawki. Ciasto odstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować