Truskawkowiec w raju :)

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Nie ma innego idealnego połączenia jak truskawki i galaretka:) Połączenie biszkoptu kakaowego i jasnego, z masą budyniową , truskawkami i galaretką to ideał :)Polecam gorąco:) Ciekawie wygląda i rewelacyjnie smakuje:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    -5 jaj
    -3/4 szklanka cukru
    -1 szklanka mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt kakaowy:
    -5 jaj
    -3/4 szklanka cukru
    -1 szklanka mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1-2 łyżki kakao

    Masa budyniowa:
    -1/2 litra mleka
    -1 cukier waniliowy
    -3 łyżki cukru
    -2 łyżki mąki pszennej
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -1 margaryna

    Poncz:
    - 1/2 szkl. przegotowanej wody
    - 2 łyżki soku z cytryny

    Polewa ( zrobiona z przepisu JOANNY55):
    - 100 gram masła
    - 6 łyżek cukru pudru
    - 3 łyżki gęstej kwaśnej smietany 18%
    - 2 łyżki kakao
    - 1 łyżka żelatyny+ 2 łyżki wrzącej wody

    Dodatkowo:
    - 2 galaretki truskawkowe
    - ok. 400 g truskawek

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowiec w raju :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy powoli cukier i dalej ubijamy. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do piany z cukrem i ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Biszkopt wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min w temperaturze ok. 180 stopni C. Po upieczeniu przekrawamy na dwie części.
  • 2. Biszkopt kakaowy: Przygotowujemy tak samo jak jasny, tylko mąkę łączymy z kakaem. Gdy biszkopt już jest upieczony i przestudzony wycinamy w nim dziurki, najlepiej takim większym kieliszkiem, zachowując odstępy.
  • 3. Masa: Z 1/2 litra mleka odlewamy 1/2 szklanki i mieszamy z mąkami oraz cukrem waniliowym. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy budyń. Gotujemy. Ostudzony miksujemy z margaryną.
  • 4. Poncz: Wodę mieszamy z sokiem z cytryny. Ponczujemy nim jasne biszkopty.
  • 5. Polewa: W rondelku umieszczamy masło, kakao, cukier puder, smietanę, szczyptę soli, mieszając doprowadzamy do wrzenia. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku, energicznie mieszając i dodajemy do polewy. Podgrzewając chwilę mieszamy dokładnie. Polewę studzimy i polewamy nią ciasto.
  • 6. Galaretki rozpuszczamy w 3 i 1/2 szklance wody. Studzimy. Truskawki Obieramy z szypułek, myjemy i kroimy w plastry.
    Na jasny biszkopt wykładamy 1/2 masy budyniowej , na to dajemy kakaowe ciasto z dziurkami. W każdy otwór wlewamy odrobinę tężejącej galaretki, w to dajemy truskawkę i zakrywamy pozostałą galaretką. Jasny biszkopt smarujemy 1/2 masy budyniowej , wykładamy na ciasto kakaowe, wierzch polewamy polewą czekoladową.

    SMACZNEGO !

Porady

Biszkopty najlepiej jest upiec dzień wcześniej:) Ciasto równie dobrze smakuje z bananami i galaretką wiśniową :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować