Truskawkowe pyszności - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Bialka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukry,żółtka.Mąki mieszamy ze sobą dodajemy proszek.Wsypujemy powoli do masy.Na koniec wlewamy olej.Mieszamy delikatnie i wylewamy na blaszkę.Piec ok 20-25 minut w 160 stopniach.Ostudzić.Zdjąć skórkę z wierzchu.
2.Masa truskawkowa:
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy.Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą,wsypujemy cukier.Gotujemy ok 15 minut.
Gdy truskawki przestygną przecieramy przez sito lub blendujemy.
Przetarte/zblendowane truskawki wkładamy z powrotem do garnka,zagotowujemy.Wsypujemy suche galaretki, mieszamy.
Budynie rozrabiamy w 3/4 szklanki wody i wlewamy do masy truskawkowej, mieszamy energicznie.Chwilkę gotujemy.
Masę zostawiamy na ok 10-15 minut do przestudzenia.po czym wylewamy ją na biszkopt.Smarujemy rownomiernie.Odstawiamy do wystudzenia.
3.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.Studzimy.Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i na koniec wlewamy cienką strozką żelatynę.Bita smietanę wykładamy na zimną masę truskawkową.
Na wierzch scieramy gorzką czekoladę.
Porady
Masę mozna zrobic takze z jagodami lub innymi owocami.
Komentarze